Doelloos

Je moet niks, maar een doel voor ogen hebben is wel heel erg goed voor je gezondheid.

Er zijn verschillende soorten doelen en redenen om een doel te hebben:
*Je hebt je voorgenomen om dit jaar 15 kilo af te vallen omdat een buurvrouw jou altijd zo meewarig bekijkt, denk je.
*Je wilt iedere maand € 500,- sparen zodat jouw kinderen later WEL een goede opleiding kunnen volgen.
*Je wilt vier keer op vakantie zodat je steeds een leuk vooruitzicht hebt, omdat je je werk totaal niet meer leuk vindt.
*Je wilt een tweede huis in Spanje gaan aanschaffen omdat… zo zijn er heel veel doelen.

Een nadeel van zo’n doel is, wanneer je hem bereikt hebt, is de kans groot dat je daarna weer op zoek “moet” naar een ander doel, omdat er een soort onrust in je blijft hangen.

Er zijn ook innerlijke doelen:
Dit jaar durf ik meer op mezelf te vertrouwen en van daaruit maak ik me zichtbaar.
Dit jaar ga ik er alles aan doen om positiever in het leven te staan.
Dit jaar neem ik me zelf serieus en zeg vaker “nee” als dat het eerste is wat in mij opkomt.
Dit jaar volg ik meer mijn hart in plaats van mijn verstand.
Dit jaar wil ik om de andere dag 10 minuten mediteren zodat ik meer rust in mijn hoofd krijg, enzovoort.

Met een innerlijk doel voor ogen wil je jezelf verbeteren. En als je zo’n doel hebt bereikt, smaakt dat naar meer, vanuit enthousiasme!

Ik heb onlangs nog gelezen dat het natuurlijk hoofddoel van ieder mens is: Iets waardevols achter laten op aarde. Maar ook, dat ongeveer 90 procent van de mensen zich daarvan niet bewust is. Het wordt ons niet meer geleerd. En dat je er last van hebt dat je geen doel in je leven hebt, besef je dan ook niet. Want wat niet weet, wat niet deert.

Maar, je leest het nu! En het is nooit te laat! Het leuke is: je wordt een leuker mens. Het begint met:  
Van “onbewust denken” naar “bewust je gedachten te observeren”.

Je bent nu deze tekst aan het lezen maar stop eens even met lezen en vraag je je eens af waar jij vaak aan denkt. We hebben zo ontzettend veel gedachten maar zijn de jouwe over het algemeen positief of negatief? Word je er vrolijk van?

Een paar van mijn gedachten als ik mezelf in de spiegel zie: “Dit is dus mijn eigen natuurlijk kleur haar! En ik gebruik nu natuurlijke verzorgingsproducten, blij mee. En ik ben ook blij dat ik nu niet meer wakker hoef te liggen van een jeugdpuistje op een hele zichtbare plek op mijn gezicht. Maar ik zie ook een nieuwe rimpel??? En oooh, ik heb mijn wenkbrauwen niet bijgewerkt. Nou ja, prima, is ook natuurlijk”.

Je bewust worden van je gedachten is het begin van je bewustzijnsgroei!
Negatieve gedachten voegen niets goeds toe. De volgende stap is om je verantwoordelijk te gaan voelen voor je gedachten.
Want jouw humeur leidt echt onder negatieve gedachten, maar je omgeving wordt ook niet blij van jouw rothumeur. Je krijgt ruzie met je partner of snauwt op je kind wat vrolijk -maar te luid volgens jou- zingt. Je mailt kattig naar een collega die iets van je vraagt en die collega voelt zich gekwetst en zegt vervolgens de hele dag niet meer tegen. Je baalt daarvan en voelt je stiekem schuldig. Je pakt een sigaret voor wat rust in je hoofd maar, oh ja, je was al twee weken gestopt met roken 🤦‍♀️

Negatieve gedachten hebben ontzettend veel invloed op je leven.
Sommige zijn heel hardnekkig en je ziet ze misschien al gewoon als waarheid.
Bijvoorbeeld: “Oud worden is niet fijn”
Je ontkomt er niet aan, je wordt elk jaar ouder, iedere dag zelfs.
Dus laat die negatieve gedachte gewoon los, hij voegt niets toe. Ga bedenken wat de voordelen zijn van ouder worden. Net zo lang totdat het in je systeem zit en je naar je spiegelbeeld kunt lachen en vanuit je hart kunt zeggen: ik hou van je, precies zoals je nu bent. 💖

Vooral die hardnekkige negatieve aannames zijn niet zomaar weg, maar zodra je je ervan bewust wordt én je verantwoordelijkheid ervoor neemt, groeit je bewustzijn. En je zult gaan ervaren hoeveel effect dit heeft. Je wordt liever voor jezelf. Je zegt vaker “nee” tegen waar je niet blij van wordt. Je bezoekt regelmatig een persoonlijke coach om je oude pijnpunten te verlichten. Je neemt geen suiker meer. Je wordt “zomaar” een paar kilo lichter. Je lacht vaker. Je gaat je oude hobby weer eens oppakken. Je gaat misschien van je hobby wel je werk maken. En daar komtie:
Je springt iedere dag enthousiast je bed uit. 🍀🍀🍀

En nee, je moet helemaal niets, begin maar gewoon met liever zijn voor jezelf 💖