“Kritiek die niks bijdraagt aan een verbetering is negatief en mag je negeren”

Deze inzichtkaart van Janosh trok ik vanmorgen.
Bij iedereen roept dit waarschijnlijk weer iets anders op.
Want klopt dat wel? Hoe bepaal je dan wanneer die kritiek niet iets ter verbetering bijdraagt?
Iemand zegt tegen je: “Die kleur staat je echt niet mooi in je gezicht, vind ik”
In eerste instantie kun je dit opvatten als een mening van diegene, jij vindt het een prachtige kleur en vindt het totaal niet boeiend of hij wel/niet mooi in je gezicht staat, je voelt je super bij deze kleur.
En het zegt meer over diegene, dan over jou!
Maar is dit kritiek die niks bijdraagt aan een verbetering??
Want jij voelt je toch door die kritiek weer even extra vrij en sterk?!? ­čÖé

Het kan ook een andere positieve werking hebben, bijvoorbeeld:
Je bekijkt jezelf door die opmerking toch eens even wat langer in de spiegel. Dan zie je voor het eerst een vreemd vlekje in je hals. Je vertrouwt dit niet en dan blijkt later dat je precies op tijd was bij de ontdekking van een beginnende ernstige huidaandoening.
De kritiek van diegene heeft dus geleid tot een verbetering van je gezondheid, goed dat je die kritiek niet hebt genegeerd!!

Negatief: je kijkt in dezelfde spiegel en ziet een nieuwe rimpel. Ja, dat snap je wel want je hebt het ook erg zwaar momenteel, die rimpel bevestigt dit alleen maar. Er is nu geen enkele kleur die je goed staat, je kunt maar beter binnen blijven dan ziet men het ook niet, enz. enz. Je glijdt af naar een deprimerend minderwaardigheidsgevoel wat je niet meer kunt terugdringen en je belandt op den duur bij een psycholoog.

Bij mij riep deze kaart een ondeugend gevoel op, wat voor geks zal ik nu eens doen? Want er is toch altijd wel iemand die kritiek op je heeft…

Als ik mezelf -te- weinig laat zien ben ik onzichtbaar en saai en dit is vooral niet handig als je een eigen praktijk wilt opstarten en er financieel van afhankelijk bent.

Als ik mezelf -te- veel laat zien, ben ik bang arrogant over te komen, iemand die denkt de waarheid in pacht te hebben, wie denkt ze wel dat ze is!
Kritiek die ik -al dan niet uitgesproken- nog niet kan negeren, haha.

Zelf heb ik juist bewondering voor mensen die zichzelf durven laten zien, ik vind dat dapper, het is gewoon h├║n waarheid (hoeft niet de mijne te zijn), Ik heb respect voor wat men laat zien, maarrr, ik heb n├│g meer respect voor wat men niet “zomaar” laat zien.
Voel je welkom voor een ontspannen voetmassage, waarbij je alles maar ook niets hoeft te zeggen… een cadeautje voor jezelf…. en voor mij!!.