Niets is toeval

Als medewerkster van de vrijwillige terminale zorg zetten we de klok stil op het moment dat iemand was overleden, als teken van respect voor de overledene. Bij mijn eigen vader was dat niet nodig, hij had heel veel klokken maar zijn lievelingsklok was zelf stil gaan staan op het moment dat hij overleed…………
 
Soms krijg je een bijzondere groet van een overleden dierbare, dit had ik wel eens gehoord, maar nooit ervaren….. 
Toen mijn vader in 2004 overleed heb ik besloten dat wanneer ik een eekhoorntje zou zien, dit een groet of een boodschap van mijn vader zou zijn. En in plaats van een eekhoorntje had ik ook een snoekbaars of een fazant kunnen kiezen, degene die mijn vader gekend snappen dit. 
Maar een eekhoorntje is een verzamelaar, is actief, speels, sociaal, kan niet stil zitten, nou ja eigenlijk precies mijn vader.
Maar spiritueel gezien is het ook mooi wanneer er een eekhoorntje op je pad verschijnt, de boodschap is dan: blijf volhouden, ontdoe je van ballast en bereid je voor op grote veranderingen! Zo bijzonder, want van dit soort betekenissen was ik me in 2004 totaal nog niet bewust!!
Ik zie ze heel weinig, maar de eerste keer dát ik -na het overlijden van mijn vader- eentje zag, was….. precies op de dag van zijn overlijden, één jaar later. Ik had ’s morgens mijn kinderen naar school gebracht en toen ik terugreed, schoot er een eekhoorntje uit het bos de straat over. Maar ineens bleef hij midden op de weg zitten. Niet echt gebruikelijk natuurlijk. Maar het was alsof hij wou zeggen, je zult me niet over het hoofd zien. En ik ben er ook voor gestopt, en ik moest ook wel, want ik kon niets meer zien vanwege mijn tranen…. “dank je wel pap, dank je wel voor jouw groet en dank je wel voor de bevestiging : toeval bestaat niet!